Tillbaka till Då

Bok: Tillbaka till Då

En personlig berättelse från verkligheten. Den utspelar sig för nästan trettio år sedan men någon upplever den kanske just nu. Tvångsvården har tyvärr inte förändrats nämnvärt sedan lagen, LPT, trädde i kraft 1991.

1994

Restad gård var för mig känt som historiskt residens för kroniskt psyksjuka. Obotliga svåra psykiatriska diagnoser. De hopplösa fallen. Låsta dörrar. Som ett fängelse.
Våningen ovanför hyste rättspsyk.
Det första som mötte mig var nerslitna väggar och tunga dörrar. Tung stämning. Dystra färger. Skriken från alla människor som varit inlåsta här genom tiderna kunde anas inuti dessa väggar. Ångesten satt i luften och blandades med den jag själv bar med mig.
Jag vill inte vara här, vill inte…
Bister min, kontrollerande ögon. Jag fryser. Sätter duschen på det allra varmaste. Slappnar av när varmvattnet rinner över mig. Vattnet stängs plötsligt av. Nu räcker det. Du har duschat i två minuter.
Förödmjukelse. Ilska och frustration. Protester hjälper inte.
Och jag förlamas av insikten om min totala maktlöshet. Jag resignerar bit för bit. Har jag väl kommit hit finns ingen väg ut.
I två års tid var jag en av dem som hasade i korridoren mellan rökrummet och sängen i väntan på nästa medicindelning.
Och det är ett trauma.

Tvångsvård är troligen den största begränsningen av frihet som finns i samhället idag med den totala maktlösheten i att inte ha någonting att säga till om, att inte ha någon som helst möjlighet att göra motstånd oavsett vad det handlar om. Tvångsvård under lång tid är ett utdraget trauma oavsett goda intentioner och oavsett om målsättningen är att hålla patienten vid liv.

Kan jag väcka tankar och bidra till reflektioner om vad som skulle kunna minska dess förödande påverkan på självkänslan kan något gott komma ur att dela med mig. Jag har djup och smärtsam kunskap om hur det är att vara patient i psykiatrisk vård, men också lång yrkeserfarenhet som behandlare. Jag lämnar i boken ut mina egna journaler för att ge en bild av problemen så som de är beskrivna och tolkade av vårdgivaren, tillsammans med upplevelserna hos den hjälpsökande människan vars symptom och beteende journalanteckningarna beskriver. Och varvar dem med kommentarer om hur jag själv i rollen som hjälpare skulle välja att möta den människan.
Fortsätt läsa första delen via länken nedan

Smakprov första kapitlet


Boken kan köpas direkt av mig genom att fylla i formuläret nedan. Glöm inte ange adress om du vill att jag skickar den. Pris 150kr + ev frakt

Vill du hellre läsa digitalt? E-boken finns i e-pub eller PDF och kostar 40 kr. E-pub formatet kräver att du har en läsare installerad t ex ibooks, bluefire reader eller liknande.
Gå till EsSenses förlag för fler böcker

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *